Zgłoszenie wideo YouTube z mailowaniem
- Adres filmu: http://www.youtube.com/watch?v=_zESENBbaOo . . . [czas publ.: 16:00:40, sprawdź]
- Wersja bez dźwięku: http://www.youtube.com/watch?v=eGvr1hHh6Xw . . . [czas publ.: 15:58:14, sprawdź]
1:23 . . . ...słucham?
1:25 . . . - Dzień dobry!
1:26 . . . Dzień dobry.
1:28 . . . - W związku z naszą rozmową 5 czy dzie... 15 minut wcześniej wysłałem państwu maila. Co więcej, jest nagrany wtedy, jeśli chodzi o obraz.
1:38 . . . Ale ja nic nie dostałam.
1:40 . . . - No tak, no bo zdarzają się opóźnienia do pół godziny w Gmailu, ponieważ jest kolejka doręczeń. I został nagrany, prawda, ekran telefonu i to, jak ja wysyłam tego maila, i tam można zobaczyć, jak on także wygląda. Tylko w tej chwili słaba jest jakość. W związku z tym ja pani podam adres może internetowy -- to jest w serwisie YouTube, to jest taki znany serwis Google'a.
2:07 . . . Ale, wie pan co, no ja się nie zajmuję takimi sprawami, także tutaj no... [O tak! W ogóle nikt się nie zajmuje. Nie ma takiej osoby, do której można by się dodzwonić. Same rotujące się osoby, z pewnego szczególnie dużego zbioru, bez żadnych kompetencji co do aprobowania tematów. Brawo (przyp. mój).] Nie do mnie... [...]
2:12 . . . - A jakimi sprawami? Mnie chodzi po prostu o to, że do państwa e-maile nie docierają. I to myślę, że to jest sprawa taka...
2:18 . . . Ale to tylko od pana, tutaj widzę z tego, bo my...
2:21 . . . - A nie... To od kogoś innego też...
2:21 . . . ...mamy mnóstwo maili, więc tutaj od innych docierają i do tej pory nie było żadnych problemów. [...]
2:28 . . . - No bo może państwu nie zgłoszono, a może problem jest nowy. No zawsze w każdym razie, jak problem jest stwierdzony, to trzeba go zgłosić, prawda? No więc ja tutaj zgłaszam i chciałbym państwu od razu z dowodem zaprezentować. Także -- to można obejrzeć na serwisie YouTube. To było na żywo robione, można też sprawdzić, kiedy film był, prawda, wrzucony do serwisu. Są takie strony, np. Amnnesty International pozwala sprawdzić, kiedy jaki film na YouTube'ie -- o dokładnej godzinie, prawda, jakiej -- był wysłany. W każdym razie podam pani ten adres internetowy i tam będzie ten mail widoczny. Dobrze?
3:07 . . . Momencik... Mówię: poza tym, że pan chce tylko potwierdzenia, czy dotarło, czy pan jeszcze coś tutaj, mówię, od nas oczekuje, no bo, mówię, nie wiem, w jakiej sprawie [...] maila...
3:19 . . . - Nie, no ja oczekuję ustalenia albo, że mail dotarł, albo po prostu, no, załatwienia z administratorem państwa skrzynki, żeby takie maile nie znikały -- czyli to jest jakaś firma tam, która dostarcza usługi informatyczne -- no a tak poza tym to ja oczywiście mogę państwu też drogą papierową opisać, no, że... Tylko żeby nie było, że Poczta Polska kradnie, bo to to jest już skandal. Ja państwu oczywiście na wideo nagram, jak ja to wysyłam, jak jest list pakowany w kopertę, wrzucany do nich itd., także...
3:52 . . . OK.
3:52 . . . - Także myślę, że to jest... Mogę państwu na papierze wysłać, natomiast chciałbym pokazać, że ten mail był wysyłany, bo to myślę, że jest istotne.
4:00 . . . No proszę podać stronę.
4:02 . . . - www, kropka...
4:05 . . . Tak?
4:06 . . . - Y jak Yeti, O jak Olga...
4:09 . . . Tak?
4:10 . . . - U jak Urszula, T jak Tadeusz...
4:15 . . . Tak?
4:15 . . . - U jak Urszula znowu, B jak Beata...
4:19 . . . Tak. No YouTube, no. Tak?
4:22 . . . - E jak Elżbieta.
4:24 . . . Tak?
4:25 . . . - Kropka, C-O-M.
4:31 . . . Com... Mhm?
4:31 . . . - Ukośnik, [teraz widać adres na ekranie w przeglądarce] W jak Wojciech, A jak Anna, T jak Tadeusz, C jak Cecylia, H jak Hubert, znak zapytania. V, równa się i tutaj teraz identyfikator tego filmu. Duże T...
4:56 . . . Tak?
4:56 . . . - T jak Tadeusz duże i D jak Danuta duże, małe B jak Beata, duże E jak Elżbieta...
5:06 . . . Momencik, momencik, bo tutaj B małe, tak? Za B małym? Co tutaj?
5:14 . . . - B małe - B jak Beata małe było.
5:16 . . . B - tak, B jak Beata małe.
5:18 . . . - E jak Elżbieta duże, M jak Magda duże, duże D jak Danuta, duże T jak Tadeusz, duże G jak Grzegorz, zero, małe G jak Grzegorz, małe W.
5:43 . . . Tak.
5:44 . . . - Tak. I to jest adres i tam widać, jak żeśmy rozmawiali. Tylko to jest bez dźwięku; ja mam też taki film, który jest z dźwiękiem - on ma podobny adres, tylko inną końcówkę -- no ale to jest niepotrzebne, bo myślę, że nie ma [po] co publikować, prawda, rozmów między prywatnymi podmiotami.
5:58 . . . No. No raczej chyba nie wolno.
6:00 . . . - Tak. No, prawda, no chyba, że jakiś skandal autentyczny powstaje. Także: to proszę przejrzeć -- i tam został wysłany -- z tym, że w ciągu ja myślę, że dopiero jakichś paru godzin, bo w tej chwili to już widać w Internecie, tylko jakość jest taka nie za dobra i tego maila w całości się nie zobaczy, tylko tam jakieś urywki, a jeśli on jest w całości przewijany tak na szybko, no to są rozmazane litery, prawda, bo jest niższa jakość...
6:25 . . . No to jak ja odczytam tego maila?
6:26 . . . - ...ale w ciągu kilku godzin to... Słucham?
6:29 . . . To jak mam odczytać tego maila, skoro go dobrze nie...?
6:31 . . . - No, jeśli pani ogląda ten film, no, to tam jest po jakimś czasie -- po minucie czy coś, można przewinąć, prawda? Rozpoczyna się nasza rozmowa telefoniczna, widać taki ekran rozmowy telefonicznej, prawda, połączenia trwającego...
6:42 . . . Mhm.
6:42 . . . - I jak to połączenie się skończy, można dalej przewinąć, no, to jest sytuacja, że ja wysyłam e-mail. I w pewnym tam momencie widać nawet dokładnie jego treść. Ja państwu później podam nawet, w której sekundzie. Tylko, no, jeszcze kilka godzin to potrwa, zanim Google czy YouTube...
7:03 . . . Dobrze, ale jak...
7:04 . . . - ...przygotuje jakość wysoką. Chodzi o to...
7:06 . . . Dobrze, ale to mi... Mnie to...
7:06 . . . - ...że jakość wysoka umożliwi odczytanie liter.
7:08 . . . Proszę pana, ja mówię: odbieram, ewentualnie przekazuję te e-maile, jeśli są konkretne o coś zapytania do redaktorów. I jeśli tutaj od pana będzie... Nawet nie ma, wg pana, poczty - mówię: nie mam takiego nadawcy maila -- więc mówię, no: tego maila nie było. [...]
7:29 . . . - No dobrze, no ale to jest dyskusja o tym, że pani nie działa skrzynka e-mailowa. Dokładnie o tym. Albo no nie wiem, no...
7:33 . . . Ale tym się już informatycy tutaj zajmują, także to nie jest moja [...]
7:39 . . . - No tak, no bo to jest kwestia do tej spółki informatycznej, żeby im pokazać.
7:43 . . . Więc oni wiedzą. Jeśli mamy jakieś problemy tutaj ze skrzynką pocztową, to oni od razu o tym wiedzą i automatycznie [...]
7:48 . . . - Dobrze, a zapisała pani adres filmu?
7:52 . . . Tak, zapisałam ten adres.
7:52 . . . - youtube.com/watch i tutaj jest znak zapytania, V, równa się i jak tam pani dalej ma?
8:00 . . . T-D-B-E...
8:03 . . . - Tak?
8:03 . . . M-D-T-G...
8:06 . . . - Tak?
8:06 . . . 0-GW.
8:07 . . . - Dokładnie. Dokładnie. Tam na początku są 2 duże litery, 1 mała, 4... I 5 dużych... Tak? 0 i dwie małe.
8:19 . . . Dobrze. Czemu ma służyć ta informacja -- przepraszam, ten mail od pana? [...]
8:22 . . . - Tak, bo... Ten mail dotyczył, no, tak, jak ja powiedziałem: że jest bardzo...
8:27 . . . Z jaką treścią on jest?
8:29 . . . - On dotyczył 2 rzeczy. Z jednej strony dotyczył tego całego skandalu z tym koronawirusem, jaki wiele dotyka...
8:39 . . . No dobrze - i czego pan oczekuje: żeby go u nas opublikować czy o co chodzi, bo...
8:43 . . . - ...rodzin. No cały ten skandal, że wiele, mnóstwo ludzi ma problem, no... gospodarczy... z powodu jakichś tam restrykcji...
8:50 . . . Dobrze. Ale mówię: czy pan oczekuje, że ja... W sensie... Chce pan, żeby jako gazeta "Niedziela" to opublikować? Czy...
8:59 . . . - Ja państwu zgłaszam skandale i takie rzeczy, np.: jest degrengolada i że rząd jest zamieszany, i że różne instytucje.
9:05 . . . Dobrze, no ale... No dobrze! No to pan zgłasza, ale my nie - jakby -- nie podejmujemy każdego tematu, bo mamy tutaj katolickich tematów na tyle dużo, że -- mówię -- nie wszystko jest... [...]
9:17 . . . - No tak, no ale na przykład jak są tematy związane ściśle z Kościołem: np., że na mszach budynek...
9:23 . . . Tu jest redakcja katolicka.
9:23 . . . - ...kościoła gra, we wszystkich pomieszczeniach równomiernie, i torturuje dźwiękiem człowieka, prawda? Ponieważ został źle wyremontowany swego czasu. No to... I jest wiele takich kościołów; jest i... Wszędzie, prawda, były remonty pewne przeprowadzane -- szkodliwe.
9:38 . . . - To są podobno dofinansowywane przez miasto stołeczne Warszawa.
9:40 . . . Mamy tutaj... Kolegium redakcyjne typuje tematy, jakie będą zawarte w danym numerze, więc ja tutaj nigdy nie mam nic do powiedzenia na ten temat, bo -- mówię -- tutaj, mówię, redakcja [...]
9:53 . . . - Tak tak, no więc chodzi chociaż o to, żeby do redakcji się udało dotrzeć i przekazać te informacje.
10:00 . . . Takich informacji przychodzi, proszę mi wierzyć, naprawdę mnóstwo, ale -- mówię -- są one tak wybierane, wszędzie są [...]
10:06 . . . - Tak tak, ale ode mnie informacje to są, że tak powiem, sprawy same tylko najważniejsze, takie, że -- prawda -- że...
10:13 . . . Ale to każdy ma takie, każdy, kto wysyła...
10:14 . . . - ...powinien być upadek rządu od tego. [Bo katolik to nie pozwala na taki rząd - przyp. mój.]
10:17 . . . ...uważa, że jego są najważniejsze. [...]
10:19 . . . - A niekoniecznie. Niekoni...
10:23 . . . Mogę panu powiedzieć, na setki tutaj maili, które otrzymuję, to każdy uważa, że jego jest najważniejszy. [O, to bardzo ciekawe, dochodzą setki maili skarżących się na torturę państwową, każdy na inny temat? Bardzo oryginalnie! Aż dziw w takim razie, że o nich nie piszą! - przyp. mój] Więc tutaj niestety [kontynuujemy te Himalaje intelektu (przyp. mój)] kolegium redakcyjne...
10:32 . . . `- No ja pani powiem tak: kryterium obiektywne. No nie od każdego tematu powinno być coś takiego, że upada rząd, że upada ileś spółek medialnych itd.
10:40 . . . Ale nie [...]
10:41 . . . - To sekundkę; jeżeli ja zgłaszam temat...
10:42 . . . Nie, to jest redakcja tygodnika katolickiego, proszę się rozumieć, [...] ["nie opiszemy"?] w ogóle takiego tematu.
10:46 . . . - No tak, no ale że są źle nieruchomości, proszę pani, w całym kraju utrzymywane i budowane, i że ludziom można myślami manipulować, bo jest przekaz podprogowy. No to...
10:56 . . . To jest pana zdanie.
10:56 . . . - ...to myślę, że jest ważny temat i ja trafiłem na dowody. W przeciwieństwie do innych osób ja nie mówię tak ogólnikowo, tylko mam wyraźne dowody nagrane, jak to jest skonstruowane, jak wygląda od środka...
11:05 . . . No to przepraszam, ale...
11:06 . . . - ...taka instalacja,
11:07 . . . ...mówię -- ja też tutaj mam inne telefony i sprawy, no to nie mogę poświęcać tyle czasu na rozmowę, dobrze?
11:11 . . . - Po prostu ludzie mordowani są od tego, od tego manipulowania. I ciągle mam takie przypadki podobne.
11:17 . . . Ja tutaj czekam na tego maila, który jeszcze na chwilę obecną nie dotarł.
11:23 . . . - No... [...]
11:23 . . . Także: jeśli dotrze, to na pewno to będzie przekazane dalej. A czy redaktorzy się zajmą tym, to proszę pytać. Proszę jeszcze też, jeśli pan tak bardzo pragnie, mówię, żeby ktoś tym się zajął, proszę też jeszcze na internet@niedziela.pl wysyłać w tym temacie. [...]
11:40 . . . - No dobrze, ale proszę w tym serwisie zobaczyć (YouTube) ten film, bo on pokazuje, że ja już państwu wysłałem i jaka jest treść. Słucham?
11:48 . . . Redakcja internetowa jest osobno. I proszę się ewentualnie na "internet" - na takiego maila wysłać: internet@niedziela.pl.
11:57 . . . - No dobrze, no ale czy to musi być publikowane w Internecie, bo Internet to dotyczy...
12:01 . . . Może być też w Internecie.
12:03 . . . - No też mogę oczywiście państwu wysłać, dobrze. To też państwu wyślę, ale rzecz jest w tym, że, no, wszystkie gazety, wie pani, wszystkie media pewne rzeczy... No, są nierzetelne. Ja nie ufam tak bardzo, natomiast mediom katolickim [przez grzeczność teraz] ufam. Tym bardziej, jak się nazywa "Niedziela", no, to myślę, że jest interesujące, że w niedzielę w kościołach się, prawda, nie da wytrzymać i nie da słuchać kazania od tych dźwięków, bo są źle zrobione po prostu nieruchomości. I radio podsłuchowe grają.
12:28 . . . Przepraszam [...] przedłuża[?] się za bardzo nasza rozmowa, mówię -- a tutaj jest problem i ktoś próbuje się dodzwonić tak samo, więc prosiłabym, mówię, ewentualnie jeszcze wysłać, mówię, tak samo na internet. Nie wiem, jeszcze coś tam mówiłam tutaj, żeby...
12:41 . . . - Tak, ale proszę pani... Proszę pani, ponieważ do państwa nie docierają te maile i ja ten problem państwu zgłosiłem i pokazałem dowód, to ja myślę, że odsyłanie mnie, żebym znowu coś jeszcze raz wysłał -- tym bardziej, że już mi raz potwierdzono, że państwo znaleźliście mojego maila...
12:56 . . . To nie, to nie w tym... To może na inną pocztę, mówię, dotrze, jeśli tutaj do mnie nie dotarło.
13:04 . . . - No ja myślę, że to jest problem raczej czy ogólnie z państwa skrzynkami, czy z państwa redakcją prędzej, że no cały zespół skrzynek też na pewno nie będzie funkcjonalny w sposób podobny. Ja proponuję tak: ponieważ ja to nagrałem, to państwo na tym filmie będziecie widzieć treść maila; bardzo bym prosił, żeby teraz rzucić okiem, żeby redaktorzy rzucili okiem, bo tam widać po prostu, co ja napisałem, i w ten sposób na pewno państwo będziecie mogli widzieć, o co chodzi.
13:36 . . . Dobrze. Dobrze [...]
13:37 . . . - I prosze przekazać ten adres, który pani zapisała.
13:40 . . . Tak, tak. Dobrze, przekażę adres tutaj, mówię. Jest tutaj też nr, ja mogę panu podać, do redaktora dyżurnego.
13:49 . . . - Tak... Ale sekundkę, no na razie, na razie jeszcze pani powiem. Przewinąć ten film trzeba 4 minuty do przodu czy 5 i tam już widać wysyłanie e-maila do państwa.
13:58 . . . Dobrze. I jeśli jakiekolwiek pytania, zapytania -- mówię, proszę też kierowac tutaj pod nr... Podam panu nr telefonu komórkowego, gdzie jest redaktor dyżurny...
14:08 . . . - Nie nie, może nru telefonu komórkowego proszę nie podawać tylko, bo ja mam do jakiejś p. Wojnarowskiej chyba.
14:12 . . . Ale to jest... To nie jest żaden prywatny nr telefonu komórkowego, to jest komórka służbowa, gdzie dyżuruje redaktor dyżurny pod tym telefonem i wszelkie jakies takie problemy można tam zgłaszać.
14:27 . . . - Mhm. Tak.
14:29 . . . Jeśli pan chce, to mogę podać - bo, mówię, ja się takimi rzeczami tutaj, mówię, nie zajmuję...
14:37 . . . - Nie nie, wie pani, wolałbym, żeby tego... Nie, wolałbym, bo, wie pani, bo jeszcze się okaże, że u państwa jest jakiś skandal tak, jak w innych mediach. Nie chciałbym, żeby tak było. I wówczas film by musiał iść do publikacji - włącznie z dźwiękiem. Ja nie chciałbym oczywiście dla państwa nikogo nasyłać, także może uniknijmy dzwonienia do osób jakichś o konkretnych numerach, bo to niepotrzebnie państwu problem będzie...
15:02 . . . Nie, nie. To nie jest ten... To jest ogólnie podany, w gazecie też, numer dyżurny, ja mówię panu.
15:07 . . . - Dobrze. Dobrze, jaki jest ten nr?
15:09 . . . Telefoniczny dyżur redaktorów.
15:12 . . . - I jaki jest?
15:12 . . . 515...
15:13 . . . - 515, tak?
15:15 . . . 082...
15:17 . . . - 082?
15:18 . . . 817.
15:20 . . . - Sekundkę, to zaraz jeszcze zobaczę... 515-082-817, to ja mam - jako Wojnarowska, tak?
15:31 . . . Nie. To nie jest...
15:32 . . . - A jak się nazywa?
15:34 . . . Raczej, teraz w ogóle... Co jakiś czas jest inny redaktor, bo to są dyżury.
15:38 . . . - Czyli to się nazywa "redaktor dyżurujący", tak?
15:40 . . . Tak.
15:41 . . . - OK, no to ja mam, ja dzwoniłem też tam. Proszę pani, jak mówię -- proszę przekazać, że na filmie od 4-ej czy 5-ej minuty jest nagrany e-mail, oni mogą zobaczyć, o czym to było, i to jest problem, który ma naprawdę bardzo szerokie i negatywne konsekwencje: i w kościołach na mszach, i dla ludności. Tutaj nawet dużo ludzi poumierało przez ataki z pomocą tych technologii. Także -- proszę przekazać, że ten mail można przeczytać na filmie. Dobrze, to ja się jeszcze odezwę...
16:11 . . . Dobrze, powiem.
16:11 . . . - ...do redaktora.
16:13 . . . Dobrze.